Kwallenradar.nl draait overuren

Tips

De zomer van 2018 was een topjaar voor de Kwallenradar. De aanhoudende tropische temperaturen in Nederland zorgde voor een dagelijkse uitloop naar de kust. Maar in het water was het niet altijd goed te vertoeven, want kwallen. Door het hogedrukgebied stond regelmatig een aflandige wind en die zorgt voor veel kwallen rond de kustlijn.

Strandgangers checkten massaal de Kwallenradar voordat men het strand opzocht, het gevolg: Over 100.000 bezoekers in de juli maand en heel veel media aandacht.

Hoe werkt de Kwallenradar

De Kwallenradar is live gegaan in 2012 en informeert sindsdien strandgangers over de aanwezigheid van kwallen. Voorheen deed de Kwallenradar dat op basis van meldingen van strandgangers, maar al snel bleek dat geen doen. Vandaag de dag baseert de Kwallenradar haar voorspellingen op basis van de weersomstandigheden en het jaargetij. Weerstations langs de kustplaatsen vormen de bron van informatie en op basis daarvan bepaalt het algoritme hoe groot de kans op kwallen is. Het blijft een schatting, maar in grote lijnen kan de radar goed voorspellen of er kwallen zijn of niet.