Kwallenradar

Tips BY Lex van Hees

Kwallenradar is ontwikkeld in 2012 als gevolg van een kwallenplaag in Nederland. Veel strandgangers die de Nederlandse kust bezochten, kwamen van de koude kermis thuis nadat de stranden compleet overspoeld werden door kwallen. Als gevolg hiervan bedacht LvH Media de Kwallenradar, een website waar bezoekers geïnformeerd worden over de hoeveelheid kwallen op stranden in Nederland en België.

Slim algoritme

De website maakt gebruikt van een slim algoritme,  dat kan vrij nauwkeurig de aanwezigheid van kwallen kan inschatten. Via actuele weerstations wordt realtime informatie over stranden doorgegeven. Denk hierbij aan de geografische ligging, wind(richting) en (zee)temperatuur.

Het algoritme zet de gegevens om in een voorspelling en plot deze op de kaart van Nederland.

Media

Zeker in de zomermaanden, wanneer Nederland massaal naar het strand gaat, komt Kwallenradar regelmatig in het nieuws. Zowel in dagbladen, op de radio en zelfs op TV is Kwallenradar verschenen. De website is uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied van kwallen en de zee.

Meer dan een radar

Maar naast de radar is de website uitgebreid met veel interessante informatie over de kwal. In samenwerking met biologen bestaat de website uit talrijke pagina’s die je van antwoorden voorzien over de glibberige beetjes. Inmiddels wordt de website dagelijks door zo’n 200 bezoekers vast bezocht. In de zomermaanden loopt dit aantal op tot 600 gemiddeld per jaar. Op een echte stranddag tikt de teller zo’n 5.000 bezoekers per dag aan.

Momenteel wordt er gewerkt aan de Kwallenradar app voor IOS en Android.